NÄSTA TEMAKVÄLL ISLÄNDSK LAMMFEST 31AGU OCH 1 SEP

Förrätt

Snacksbricka med Isländska delikatesser

 

Buffé

”ät så mycket du bara orkar”

Träkolsgrillat Isländsks lamm

Krämig spetskål med persilja och rostade solrosfrön

Bakpotatis med rostat vitlökssmör

Färgglad tomatsallad med silverlök och örter

Kokta betor med isländsk lakrits, backtimjan och fänkål

Citronsvängd blomkål med smörgåskrasse och slanggurka

Bearnaisesås

Lammsky

Rúgbrauð ”Isländsk rågbröd”

345kr ink snacksbricka

 

Dessert

Bollur med skyr rabarber , citron, hallon, choklad och vispgrädde

75kr


Ring och boka på 040-410331


TEMA VIN & KÖTTPROVNINGAR

Efter sommaren kommer vår sommelier Patrik Grahn att ta er med på smakresor till några av gastronomins mest mytomspunna platser där köttet och vinet har en självklar central plats i det regionala köket. Från Slaktarens köttdisk anrättar våra kockar en styckningsdetalj enligt ursprungets tradition och Patrik väljer ut det bästa från områdets vinodlare – allt för att ni skall få en fantastisk inblick i hur man använder råvaran på bästa sätt och sen kombinerar den med rätt vin med både maten och er egen smak som utgångspunkt.

Bistecca Fiorentina med Chianti Classico & Brunello di Montalcino

I Florens har man i århundranden njutit av den perfekta steken, T-ben styckad för två eller fler som grillas till perfektion (ofta med lite färsk rosmarin) innan man trancherar det tjocka köttet vid bordet med enkla tillbehör som bönor, grönsallad, rostad potatis tillsammans med olivolja och citron. Efter ett av mina besök i de medeltida källarvalven hos Buca Mario funderade jag på att det här är ett fantastiskt provningstema – det bästa kött man kan äta tillsammans med de fantastiska viner som under århundranden utvecklats till Toscana’s främsta, Chianti Classico och Brunello di Montalcino från legendariska producenter som Pian dell’Orino, Fattoria di Felsina, Castello di Ama, Eredi Fuligni med flera.
Vi provar 6 av Toscana’s klassiska viner och köket ger oss ett smakprov av denna klassiska kötträtt.
Pris per person 875 kr

Chuleton de Buey – Ribera del Duero & Rioja

I Baskien tar man sitt grillade kött på allvar och den saltgrillade Chuleton de Buey är sensationell. Välmarmorerad och hängmörad entrecôte på benet serverad med röd romesco sås, rostad potatis och i säsong vit sparris. Till detta serveras klassiska mogna viner från framförallt Rioja men även toppskiktet i Ribera del Duero passar utmärkt. I San Sebastian har jag haft förmånen att smaka mogna viner av Reserva kvalitet till magiska smaker på tallriken. Bodegas Roda, Imperial Gran Reserva från CUNE, Pago de los Capellanes & Pesquera är några av de viner som ger en fantastisk upplevelse.
Vi provar 6 viner från norra Spaniens främsta producenter och köket anrättar Chuleton med ackuratess för ett smakprov till vinerna.
Pris per person 825 kr

Côte de Boeuf - Bordeaux

I Bordeaux har man under århundranden utvecklat sin egen gastronomi med influenser från Sydväst och det är fortfarande ett lantligt kök som i sin enkelhet lyfter fram vinerna i fokus. Potatis som tillretts i ankfett, grönsaker i säsong och köttet som grillas över öppen eld i matsalen. På La Tupina har jag ett antal gånger fått uppleva hur välhängd ryggbiff av högsta kvalitet serverad med gröna bönor och rödvinsinkokt schalottenlök gett röd Bordeaux med mognad en plats i rampljuset.
Vi botaniserar bland den stora regionens högklassiga viner med ett urval från både västra och östra stranden medan köket ger oss ett smakprov på klassiska smaker från landet Bordeaux.
Pris per person 995 kr

Vacio de Asado – Malbec från några av världens högst belägna vingårdar.

I Argentina är Asado en livsstil, att träffas med den vedeldade grillen som central punkt för en lång sittning där man grillar den ena detaljen efter den andra och serverar till de intensiva och kraftfulla vinerna från Mendoza och Salta. Malbec är Argentinas ”egen” druva som ger ett intensivt färgat vin med stram, torr och fyllig karaktär. Från vingårdar belägna på riktigt hög höjd hittar man de kanske elegantaste och mest eftertraktade vinerna – Tupungato, Valle Uco och Salta.
Kockarna anrättar Vacio – flankstek – enligt ursprungets tradition och vi öppnar 6 makalösa viner på Malbec från bland andra Bodegas Colomé, Familia Zuccardi, Nicolas Catena och Susana Balbo.
Pris per person 795 kr